W kopytowskim dworku szlacheckim

W Dniu Dziecka uczniowie klasy II udali się na niecodzienną wyprawę do szlacheckiego dworku w Kopytowej. Najpierw odbyły się warsztaty wytwarzania tradycyjnego piernika kopytowskiego. W zabytkowych piwnicach dworku dzieci wysłuchały opowieści o cystersach, którzy już w XIV wieku pojawili się na tych terenach i m.in. zajmowali się wypiekiem pierników. Od cystersów pochodzi  receptura wykorzystywana do dzisiaj. Najpierw dzieci projektowały wygląd swoich wymarzonych ciasteczek, następnie zajmowały się odmierzaniem odpowiedniej ilości potrzebnych składników, po czym przystąpiły do niełatwego zadania, jakim było zagniatanie piernikowego ciasta. Największe emocje pojawiły się jednak podczas wałkowania ciasta. Szybko okazało się, że najlepiej z wałkowaniem radzili sobie chłopcy. Z pewnością dlatego, że potrzeba było włożyć trochę wysiłku, by twarde miodowe ciasto rozwałkować na odpowiednią grubość. Dzieci z wielką radością wykrawały i pięknie ozdabiały swoje pierniczki. Kiedy ciasteczka powędrowały do pieca nadeszła pora na zwiedzanie szlacheckiego dworku – jednego z nielicznych, jakie zachowały się do naszych czasów. Piękne oryginalne wyposażenie wnętrz oraz ciekawe opowieści pana Kołdera – Gospodarza tego miejsca,  pozwoliły wszystkim przenieść się na chwilę do czasów sarmackich, kiedy w dworek tętnił życiem i był radosnym domem swoich mieszkańców. Podczas zwiedzania dworku odkryliśmy kilka pamiątek związanych z patronem naszej szkoły – Tadeuszem Kościuszką. Kiedy zakończyło się zwiedzanie, wokół dworku unosił się już piękny zapach wypieczonych pierników, które czekały na swoich małych piekarzy. Żegnając się z Gospodarzami, dzieci podziękowały za serdeczne przyjęcie i postanowiły odwiedzić dworek ponownie, ale tym razem z rodzicami. Opiekę nad dziećmi podczas tej wyprawy sprawowały panie Iwona Albrycht i Agnieszka Zawojska – Sokołowska.

 

Agnieszka Zawojska - Sokołowska

...